קישורים מבצעים שאלות ותשובות לוח אירועים צור קשר עמרם שושן ראשי

שאלות נפוצות ותשובות בצידן

קפה גולדה

1. מה הבעיות העיקריות של אקלום?

עצים ממקומות אחרים צריכים להסתגל לאקלים (חום וקור והפער ביניהם)
צריכים להשלים עם קרינת השמש (אורך היום והלילה, זווית הקרינה, צל-אור)
סוג הקרקע
מליחות המים
הגורמים להפריה (רוח או בעלי חיים)

2. מאיפה משיגים את השתילים?

אסור להכניס לארץ חומר צמחי בלי שיעבור הסגר (קרנטינה) בתחנה של משרד החקלאות. הצמחים שבבוסתן שלי הגיעו אחרי שעברו את כל הבדיקות והופצו במשתלות מיוחדות שמתמחות בסוגי עצי פרי מיוחדים. אני חברה בעמותה לפירות אקזוטיים . חברי העמותה מחליפים ביניהם שתילים וידע וכך מועשר הבוסתן בעוד סוגים. חברי העמותה גם מביאים רכב ומרכיבים עצים בזנים המבוקשים.

3. מגוון עצים דרישות השקיה שונות, איך פותרים את הפער?

יש לי מחשב השקיה שמפצל את זמני ההשקיה לפי צורכי העצים השונים. גם גודל הטפטפת שונה למשל בננה זקוקה להרבה מים ושמנו לה טפטפות כפולות, לעומת צבר וקובו שכמעט ולא צריכים השקיה.

4. למה חשוב לנטוע עצים במצע חצי מנותק?

החומר הלבן שבו ניטעו העצים נקרא פרלייט. זוהי לבה שהתקשתה במעמקי הים, עברה עיבוד מיוחד, וכעת זוהי אבקה טהורה מכל חומר אחר. העצים שניטעו בתוכה מקבלים בקלות ובאופן זמין ביותר את המים וכל דשן וכל חומר שניתן להם בדוד דישון עם מערכת ההשקיה, ישר לתוך השורשונים, כאילו האכילו אותם בכפית ישר לתוך הפה. עצים שגדלו במצע המנותק מהקרקע התפתחו הרבה יותר מהר ויפה מעצים שהיו צריכים להיאבק בקרקע על תנאי מחייתם. כשהתפתחו, הם שלחו את שורשיהם לעומק האדמה, מעבר לפרלייט, עד בגרות ועצמאות. בשנת השמיטה קיבלתי שתילים והשארתי אותם בדליים עם פרלייט, עד היום הם מרגישים נהדר. זה מומלץ גם לגידול במקום שהאדמה לא מתאימה (גירית מדי או כבדה מדי וכו') וגם לגגות פנטהאוז או פאטיו או מקומות מוגבלים בשטח.

5. איך מבריחים את הצפרים מהפרי?

העורב והעורבני המתחלקים אתי באגוזים, וצפרים אחרות המנקרות בפירות עסיסיים, נבהלות מדיסקים מבריקים התלויים על העץ. גם רשת העוטפת את העץ מגינה מציפורים חמדניות.

6. מה עושים נגד מזיקים?

אני מנסה להימנע עד כמה שאפשר מלפזר רעלים בשטח הבוסתן ובחרתי בהדברה ביולוגית. נגד הכנימות שמתי תיבות קינון על כמה עצים, הירגזי בא, מקנן, ומגדל את גוזליו ובינתיים אוכל כנימות מהעצים. את הנחשים והעכברים אם יגיעו, תאכל התנשמת שגם לה בניתי תיבת קינון מתאימה. נגד החולד (חפרפרת) ישנו מכשיר העובד על בטריות כמו ויברטור שולח גלי תנודות המפחידות ומרחיקות את החולד . נגד זבוב הפרי שבאחד מגלגוליו נמצאות תולעים בתוך הפרי – אני מכסה את כל העץ ברשת מיוחדת המונעת התקרבות המזיק לפרי, או עוטפת את הפירות הגדולים (רימונים למשל ) בשקיות רשת. את אשכולות הענבים אני מכייסת בשקיות נייר. נגד זבוב הזית יש מלכודות דבק או מלכודות אחרות.